171
Gillar WorkNorway.se!

Skatt och skattekort i Norge

 

Skatt

Om du bor i Sverige och arbetar i Norge ska du normalt betala skatt i Norge på den inkomsten. Huvudregeln enligt det nordiska skatteavtalet är nämligen att du betalar skatt i det land där du fysiskt utför arbetet. Personer som under en eller flera perioder uppehåller sig i Norge i mer än 183 dagar under en tolvmånadersperiod, blir skattemässigt bosatta i Norge. Det betyder att om du jobbar mindre än 183-dagar på en tolvmånadersperiod i Norge och bor i Sverige betalar du skatt i Sverige.

 

Vi rekommederar att du läser på Skatteverket.se hur du ska sköta din deklaration när du jobbar i Norge.

 

Om du bor i Sverige vid gränsen till Norge och pendlar till Jobbet i Norge så betalar du skatt i Sverige, och den regeln gäller för anställningsinkomst. Förutom att kommunerna ska vara gränskommuner krävs att personen regelmässigt uppehåller sig i sin fasta bostad i Sverige. I normalfallet innebär det att vistelsen i Sverige omfattar minst två dagar och en övernattning per vecka.


 

Skattekort
 

Då du ska jobba i Norge måste du ansöka om norskt skattekort, där du måste uppge hur länge du ska bo och jobba där.
Med skattekortet får du D-nummer eller norskt personnummer. Det tar ca 2-4 veckor innan kortet kommer med posten, så sök därför snarast möjligt. Utan skattekort dras det 50 % skatt på din norska lön.

För att få ut ett skattekort krävs ett personligt ”uppmöte” hos den norska skatteverket (skatteetat).

Nordisk medborgare måste legitimera sig med giltigt ID-kort där nationalitet framkommer.
Pass rekommenderas tillsammans med stämplat personbevis, som kan fås av skatteverket på hemorten.
Utländsk medborgare måste uppvisa giltigt pass eller annat ID-dokument som är godkänt som resedokument inom EU.
Krav kan även ställas om arbetskontrakt eller skriftligt arbetserbjudande.


Skattekortet är uppdelat i tre delar:

Har du en arbetsgivare använder du del 1 av skattekortet. Då beskattas din lön med ca 19 – 26 % beroende på inkomst och vari landet du jobbar.
Har du fler arbetsgivare/extrajobb ska du använda del 2 och ev de 3 av skattekortet. Av de sk ”biintäkter” skattar du 36 % enl skattetabell 730. För lite inbetald skatt ger precis som i Sverige restskatt när du ska deklarera. Svenskar har dock rätt att göra ett skatteavdrag på 10 % av den totala bruttoinkomsten vid deklaration.

När skattekortet har slutat gälla behöver du bara skicka eller lämna ifyllt schema (RF -1209) till skattekontoret (from 2012), då skickas ditt nya kort till den adress du uppgett på blanketten. Kontakta närmaste skatteetat för att lämna in ny ansökan. Gäller dig som har D-nummer.
Har du norskt personnummer skickas skattekortet i december till din folkbokföringsadress.

I och med att du betalar skatt i Norge är du automatiskt med i arbetslöshetsförsäkringen. Detta blir obligatoriskt efter att ha arbetat heltid i 8 veckor av de första 12 veckorna efter flytten till Norge. Så du stannar kvar i den fackförening du tillhör den första tiden och begär sedan utträde då du inte får vara dubbelförsäkrad.

För att få vara med i försäkringen måste du haft en inkomst på minst 100.218 norska kronor under föregående kalenderår eller sammanlagt 200.436 norska kronor under de tre senaste åren. Du kan ibland få tillgodo räkna dig din inkomst i Sverige.

Sjukförsäkringen har mycket bättre förmåner i Norge jämfört med Sverige. Som anställd har du ingen karensdag och får 100 % ersättning. Detta ger dig rätt till att sjukskriva dig fyra gånger á tre dagar per gång, utan läkarintyg varje år. Dock krävs det att du har varit anställd i fyra veckor för att ha rätt till ersättning. Regler för sjukskrivning med läkarintyg är detsamma som i Sverige.

Semesterersättning betalas vanligtvis ut året efter intjänande och kommer någon gång under sommarmånaderna. Man kan ev få dem utbetalade i januari året efter, efter förhandling med arbetsgivaren. Vill du ha dem utbetalda under intjänande året så tillkommer skatt. Ersättning ligger 10-13 % på intjänat belopp.

Hur mycket du kommer att tjäna beror på vem du frågar, var i Norge du bor och vilka avdrag du kan förväntas göra.
Som svensk i Norge brukar man skatta mellan 20-25 %. För mycket inbetalt kommer tillbaka året därpå.


Gränsgångare

 

Svenska gränskommuner
Län Kommun
Norrbotten Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Arjeplog
Västerbotten Sorsele, Storuman och Vilhelmina
Jämtland Åre, Strömsund, Krokom, Härjedalen och Berg
Dalarna Älvdalen och Malung
Värmland Torsby, Arvika, Eda och Årjäng
Västra Götaland Dals-Ed, Tanum och Strömstad
 
Du får mer information om att pendla över gränsen och jobba på skatteverket.se

 

Skattekort i Norge

Om du ska jobba i Norge behöver du ett skattekort. Det får du genom att besöka det lokala skattekontoret på den orten där du ska jobba. Skattekontor heter likningskontor på norska. Där skaffar du även ditt norska personnummer. Det du behöver ha med dig är ditt pass.

Allt skickas sedan till en norsk postadress. Så har du inte hunnit ordnat ditt boende än är ett bra tips att lämna din arbetsgivares postadress. Det kan dröja cirka 3-5 veckor att få allt du behöver beroende på säsong.

Kom ihåg: Du måste ha både ett skattekort och ett norskt personnummer för att jobba i Norge. Gör därför detta så fort som möjligt!

 

 

Ytterligare information kring skatt när du jobbar i Norge finner du på Nordisk eTax

Arbeidsgiver Skapa konto Återfå lösenord
Logga in som arbeidsgiver