70
Gillar WorkNorway.se!

Allt för dig som vill börja jobba i Norge

På denna sida kan du hitta samtlig information som är bra att veta innan du åker över gränsen. Välj en kategori nedan för att hitta mer information

Arbetslöshetersättning (A-kassa)

A-kassa ingår i Nordens socialförsäkringssystem. För att få arbetslöshetsersättning (a-kassa) måste du jobba mindre än 50%. Du måste även vara registrerad som arbetssökande och skicka in meldekort varannan vecka samt ha arbetat heltid i Norge i minst två månader. 


Boende i Norge
Hyresmarknaden är helt avreglerad och fri hyressättning råder. Det är bra att tänka på hur och var du vill bo i god tid. Vill du bo elementärt eller lyxigt? 
Bra lön i Norge
Enligt Statistiska Centralbyrån är genomsnittslönen i Norge hela 44% högre än i Sverige så du har stor chans att öka din nuvarande lön genom att börja jobba i Norge. 
CV och personligt brev på norska
Ett CV bör vara inte mer än en, max två sidor och ska vara lättläst, iögonfallande och inte minst trovärdigt. En större chans till intervju är att efter inskickat CV ringa och presentera dig för arbetsgivaren som kanske inte ens haft en chans att gå igenom just ditt CV då det ofta är väldigt många som skickar in. 
Deklarera i Norge
Den 20 mars skickar norska skattemyndigheten ut din norska deklaration till din folkregistrerade adress i Norge eller Sverige.  
Flytta med barn till Norge
Vanligt barnbidrag ges i regel till barn som föds i Norge och betalas vanligtvis ut till mamman. En ansökan ska göras om mamman inte är registrerad eller bosatt i Norge och om barnet är äldre än sex månader när rätten till barnbidrag börjar gälla.
Flytta till Norge (generellt)
Med hjälp av ett så kallat D-nummer har du möjlighet att stanna i upp till sex månader. Du kan få D-numret från exempelvis skattekontoret eller banken.  
Folkbokföring i Norge
Du kan bara vara folkbokförd i ett land åt gången. Om du bor och arbetar i Norge mer än sex månader krävs det sig att du folkbokför dig i Norge och får ett norskt personnummer. 
Jobba i Norge (generellt)
För att vara på den säkra sidan ska du söka i god tid. Gå noggrant igenom ditt CV och personliga brev med personuppgifter så att arbetsgivaren får en bra inblick i vem du är för att så snabbt som möjligt hitta ett välavlönat jobb. 
Norskt bankkonto
Personnumret får du tillgång till efter att du skaffat ett norskt skattekort. Vissa banker accepterar nyare nordiska körkort vid öppnande av ett nytt bankkonto, men för att vara på den säkra sidan bör du ha med dig ditt pass och gärna även ett rekommendationsbrev från din gamla bank. 
Norskt skattekort
Du ansöker om skattekort hos norska Skatteverket. I samband med att du får ditt skattekort via Skatteetaten (Norges motsvarighet till Skatteverket) medföljer ett norskt personnummer eller D-nummer som är nödvändigt för att bland annat kunna öppna ett bankkonto.  
Pension i Norge
Den norska pensionen får du ut genom att ansöka om att få ut den svenska. För att få ut din pension i Norge måste du ha arbetat och bott i landet i minst tre år och varit medlem i folketrygden (den offentliga socialförsäkringen i Norge).
Ringa (telefonsamtal) i Norge
I Norge hör bindningstider inte till det vanliga så du kan teckna upp dig och sedan säga upp abonnemanget inom loppet av ett par månader. 
Rösträtt i Norge
Endast norska medborgare har rätt att rösta till stortingvalet och rösträttsåldern är 18 år. Till de senare valen har nordiska medborgare rätt att rösta om folkbokföring skett senast den sista maj samma år valet hålls 
Sjukersättning i Norge
Du har samma rätt till motsvarande sjukersättning i Norge. För att få sjukersättning i Norge måste du ha varit anställd i minst fyra veckor, arbetsoförmögen på grund av ett funktionshinder som är orsakat av skada eller sjukdom eller förlora pension på grund av att du är oförmögen att jobba.   
Sjukvård i Norge
Skulle du hamna på sjukhus är vistelsen alltså helt kostnadsfri då du automatiskt är med i norska socialförsäkringen. 
Skattemässig bosättning i Norge
Om du befinner dig i Norge i mer än 183 dagar per år är du skattemässigt bosatt i landet vilket betyder att du är skyldig att betala skatt i Norge för alla typer av inkomster.  
Tullregler i Norge
För att slippa avgifter måste du ha vistats i utlandet under en sammanhängade period på minst ett år och ha föremål som du använt och ska fortsätta använda i Norge. Besök http://toll.no/ för mer information. 
Transport och trafikregler
Hastighetskameror finns det gott om och även polispatruller som regelbundet kontrollerar vägarna. De norska vägarna är smala och går genom ett kuperat landskap och hastighetsgränsen är låg med en maxhastighet på 100 km/t.  
Arbetsskadeersättning i Norge
Som arbetsskada räknas både fysiska och psykiska skador. Alla som arbetar i Norge är försäkrade mot arbetsskador då samtliga arbetsgivare förpliktar sig till att teckna en lagstadgad arbetsskadeförsäkring. 
Arbeidsgiver Skapa konto Återfå lösenord
Logga in som arbeidsgiver