115
Gillar WorkNorway.se!

Kultur

Roald Dahl

Roald Dahl

Publicerad 21 August kl 11:09

 

Roald Dahl är en av de mest populära och bästsäljande barnboksförfattarna och döpt efter den norske nationalhjälten Roald Amundsen. Om sina böcker för barn sa Dahl en gång: ”Jag överdriver alltid mina berättelser en smula – det är det enda sättet att nå fram till barnen.”  Hans engelskalärare som hade upptäckt skrivtalangen höll med och sa i tidigt skede: ”Jag har aldrig träffat någon som så ihärdigt skriver ord som betyder raka motsatsen till vad som är avsett.”

 

Roald Dahl föddes av norska föräldrar i Wales 1916 och familjen brukade spendera sommarsemestrarna i Norge. När Roald var fyra år gammal dog hans far och han växte upp med modern och fem andra syskon. Dahl trivdes aldrig i skolan och längtade alltid hem. Han tvingades bära hemska skoluniformer och fick ofta stryk vilket han skrivit om i sina böcker. Den engelska internatskolan Saint Peters var alltså ingen trevlig upplevelse. År 1929 bytte Dahl till Repton School i Derbyshire där skrivförmågan för första gången upptäcktes av hans engelskalärare. Under Repton-tiden skickade chokladföretaget Cadbury ofta lådor med choklad för studenterna att provsmaka innan den såldes i affärerna. Det var här Dahl fick inspiration till vad som skulle bli en av världens mest kända böcker ”Kalle och chokladfabriken”.

 

Under andra värdskriget tjänstgjorde Dahl som stridspilot i Royal Air Force. Han skadades två gånger och placerades efter det vid ambassaden i Washington som biträdande flygattachè. Under denna tid skrev han sina två första noveller. År 1953 gifte sig Dahl med den framgångsrika skådespelerskan Patricia Neal – ett äktenskap som varade i 30 år. Paret bodde en tid i USA och fick fem barn. Kriget var över och Dahl började ägna sig helt åt skrivandet. Han skrev barnböcker, romaner och rysarnoveller. Från sin hårda tid i skolan beskrev Dahl inte sällan vuxna som elaka där han ofta tog barnens parti som i ”Mathilda” som handlar om en överintelligent flicka som tampas med en elak rektor. Vissa kritiker anser fortfarande att Dahls böcker är för våldsam läsning i skolor.

 

Dahls första barnbok var ”The Gremlins” och den andra barnboken är den berömda ”James och jättepersikan” författaren färdigställde 1961. Det var i samband med att han själv fick barn och utvecklade en djupare förståelse för det unga sinnet som Roald började finna intresse i att skriva barnlitteratur. Trots en del svårigheter inom familjen kantade av sjukdomar och olyckor hade Roald alltid ett underbart perspektiv på livet, vilket lyser igenom i hans böcker. Han gjorde också en framgångsrik karriär inom manusförfattande. Roald Dahl avled 74 år gammal i Oxford och begravdes vid St Pauls kyrka i Buckinghamshire.

 

Dahls böcker är mestadels fiktiva fulla av fantasi med ett sting av elakhet men aldrig utan humor – en spännande blandning av det groteska och det komiska. Ett vanligt motiv är att folk gestaltas på ett sätt som lurar läsaren att tro något om karaktärerna i berättelsen som sedan inte alls visar sig stämma. Dahls böcker är mycket detaljerade och samtidigt nära verkligheten trots fantasy-genren. En inspiration från människorna Dahl träffat i sitt liv och det han personligen varit med om syns tydligt som en grundpelare i många sagor av hans sagor och de kan tack vare sin sarkastiskt humoristiska lutning även fungera som ett lyft i vardagen även för de lite äldre. 

 

Text: Alexandra Ilina

Kommentarer

Arbeidsgiver Skapa konto Återfå lösenord
Logga in som arbeidsgiver