36
Gillar WorkNorway.se!

Nöje

10 saker du inte visste om Norge

10 saker du inte visste om Norge

Publicerad 2 December kl 13:28

Vårt kära grannland kan många gånger kännas väldigt nära och många av oss tror oss veta mycket om landet, men självklart har norrmännen en del sidor vi inte känner till. Märkliga mattradtioner som Smalahove, Isbjörnsklubben i Hammerfest eller den höga importen på smör, ja det finns mer av Norge än vad vi ser på ytan. WorkNorway.se har listat tio onödiga men ack så intressanta fakta om våra norska grannar.

 

 

1. Midsommarafton är något vi alla svenskar identifierar med dans runt en stång, massa god mat och en snaps eller två men i Norge firas midsommar mer likt vårt valborgsfirande med brasor. Man tänder brasor vid stränderna och sjunger några visor, inte mer med det.

 

2. Sista söndagen innan jul, eller numer den 2:a advent, är det tradition att förtära den klassiska norska rätten Smalahove vilket är en delikatess som består av ett tillagat fårhuvud, något som vi svenskar kanske kan hitta på Gotland.

 

3. Geirangerfjorden och Nærøyfjorden har sedan 2005 platsat på UNESCOs världsarvslista.

 

4.  Norrmännen har i en undersökning toppat listan av de i världen som bäst tycker om och har one-night-stands, inte så pjåkigt.

 

5. Vi minns väl alla smör-krisen i Norge under 2011 när priserna på smör i Norge steg till skyarna till följd av den alltmer populära LCHF-dietens förkovrande av smör. Men ni kanske inte visste att Norge dessutom, för att skydda den inhemska produktionen, har väldigt höga importtullar på just smör.

 

6. Hammerfest är Norges, och enligt norrmännen själva världens, nordligaste stad.  I Hammerfest kan du också besöka Isbjörnsklubben, ett slags privat museum med utställningar om stadens historia.

 

7.  I Norge har man åkt skidor i 4000 år och det var självklart här, med de glada norrmännen, som skidåkning först blev en sport.

 

8. Det var en norrman som uppfann osthyveln, därefter följer det naturligt att norrmännen är galna i brunost, vilket är ganska likt vårt messmör.

 

9. Trots den norska oljan är bensinpriserna i Norge dyrare än i Sverige, under 2014 låg det genomsnittliga priset för bensin på 16,69 SEK/liter.

 

10.  Norgesvenn är en titel norrmännen ger kända personer som ordagrant betyder ”vän till Norge”, denna beundransvärda titel får du om en känd person besökt Norge mer än en gång, och såklart inte har talat illa om landet eller dess invånare.

 

 

 

Text: Carin Stegen

Kommentarer

Arbeidsgiver Skapa konto Återfå lösenord
Logga in som arbeidsgiver