36
Gillar WorkNorway.se!

Nöje

Fira en norsk jul i år!

Fira en norsk jul i år!

Publicerad 19 December kl 12:16

Så här i väntans tider inför dopparedagen kanske det du allra mest ser fram emot är det där fantastiska julbordet. Du kanske också, även om traditioner är traditioner, är sugen på att lägga till något nytt till buffén? Kanske just denna jul göra något lite extra? WorkNorway har samlat våra bästa tips på norska läckerheter att komplettera ditt julbord med, eller varför inte helt fira en norsk jul i år? De verkar ju onekligen glada våra grannar, kanske är det kosten som gör det, vad vet vi.

 

Vanligtvis brukar inte norrmännen ägna sig åt en buffé på julafton utan snarare hålla sig till en trerättersmiddag med en större huvudrätt och diverse olika tillbehör. Vilken traditionell rätt som står på bordet innan tomten, eller julenissen som de säger i Norge, står i farstun varierar lite från olika delar av Norge.

 

Men bland de mest populära rätterna finner du:

 

Pinnekjøtt – Revbensspjäll av lamm som är torkat och saltat, ibland också rökt, vilket serveras med korv, kokt potatis och rotmos. Denna rackare blir du troligast bjuden på om du firar jul på Norges västkust.

 

Ribbe – Också en typ av revbensspjäll men olikt det vi är vana vid är svålen och fettet kvar på benen. Denna rätt platsar högt på listan bland de mest populära i Norge i juletid. Serveras med surkål och koktpotatis samt julkorv, köttbullar och brunsås.

 

Kalkon – Detta kan man tro endast är förbehållet det amerikanska bordet men kalkon är en ganska vanligt förekommande aktör i flera länders julmatstradition. Den tillagas både med och utan fyllning, och till kalkonen ses ofta brysselkål, blomkål, äpple, vindruvor och portvinssås.

 

Torsk – Färsk torsk på julafton har länge varit en norsk tradition, kokad i saltvatten och äts med kokt potatis, rotfrukter och rödvinssås, inte mer avancerat än så.

 

Lutefisk – Något du kanske känner igen, lutfisk. Norsk lutfisk är gjord på klippfisk som lagts i blöt, lutats och sedan bakats i ugn. Norrmännen äter sin lutfisk med potatis, bacon, passerade ärtor och senap.

 

Svinestek – Det kan också hända att man väljer att inmundiga en fläskstek i väntan på julklapparna. Slår du till på en fläskstek bör du också ha rödkål, kokt potatis och brunsås till i norsk anda.

 

Vill du inte slå på stort, utan kanske börja med ett tillbehör till din vanliga julmiddag kan du kanske ge dig på:

 

Julepølse – Eller helt enkelt norsk julkorv gjord på fläsk, smaksatt med nejlika, senapsfrön, ingefära och/eller muskotnöt.

 

Medisterkaker – Kan liknas vid pannbiffar gjorda på fläskkött, vilket egentligen är gott ihop med det mesta på julbordet.

 

Kålrotstappe – En rotmos, ett trevligt tillbehör till det varma på julbordet som omväxling till potatisen.

 

 

Självklart finns det än mer norska delikatesser att hämta, kvällen slutar ju sällan vid varmrätten. Även norrmännen uppskattar diverse småkakor och efterrätter. Möjligheterna för ditt norska julfirande är oändliga.

 

 

Text: Carin Stegen

Kommentarer

Arbeidsgiver Skapa konto Återfå lösenord
Logga in som arbeidsgiver