36
Gillar WorkNorway.se!

Nöje

10 skäl att jobba i Norge!

10 skäl att jobba i Norge!

Publicerad 26 February kl 12:19

Mycket finns såklart att hämta i vårt avlånga land men tro det eller ej, vårt grannland har om än mer att erbjuda.  Här nedan listar vi 10 anledningar varför gräset faktiskt är grönare på andra sidan.

 

1. Norska staten arbetar aktivt med jämställdhet

Trodde du att vi var grymma i jämställdhetsfrågor? I Norge finns det en lag som säger att 40% av cheferna i den offentliga sektorn MÅSTE vara kvinnor. Inte helt dumt att ta tillvara på hela medborgarskaran.

 

2. Världens bästa land att bo i

Enligt flera undersökningar är du tryggast, friskast, smartast, nöjdast och mest fri om du bor i Norge. Tydligen finns det en anledning till att norrmännen verkar så lyckliga.

 

3. Hälften så låg arbetslöshet

Antalet arbetslösa är nästan hälften av mängden i Sverige där Norge ligger på 4,5% och Sverige på 7,5%, enligt SSBoch SCB.

 

4. Bäst i världen på elbilar

Många norska personbilar är eldrivna, bättre miljö och inga äckliga avgaser. Norge utklassar Sverige med 20 gånger fler sålda elbilar tack vare att norska elbilar får skattebefrielse, stöd vid inköp, tillgång till bussfiler, gratis parkering och laddplatser.

 

5. Norge är världens bästa land för Mammor

I Rädda Barnens rapport har man kollat på mammornas hälsa, småbarnens hälsa, mammans utbildning, ekonomiska villkor och politiskt deltagande, självklart toppar Norge deras lista.

 

6. Högre BNP i Norge

Norrmännens BNP är högre än det svenska. Norges BNP per capita ligger på 613 876 NOK medan Sverige ligger på 404 100 SEK, under 2015. Välstånd är vad som väntar på andra sidan gränsen med andra ord.

 

7. En av de roligaste språken

Om inte annat så låter norska otroligt roligt, som om de heller aldrig är arga utan glada mest hela tiden. Perfekt om du är trött på din sura och bittra chef hemma i Sverige!

 

8. Lättare att få jobb

Som svensk är du väldigt eftertraktad på den norska arbetsmarknaden och dessutom finns det fler lediga jobb.

 

9. Häftigare och vackrare natur

De norska fjällen slår de svenska med hästlängder. Inte nog med att bergen är högre och brantare så slår ett gäng fantastiskt vackra fjordar spiken i kistan. Norge erbjuder nordens bästa friluftsliv.

 

10. Du tjänar nästan dubbelt så mycket

Genomsnittslönen i Norge ligger på 42 300 NOK, nästan dubbelt så mycket som Sveriges, med ca 42%. Detta tillsammans med lägre inkomstskatt gör att det är ett väldigt lukrativt beslut att jobba i Norge.

 

 

Text: Carin Stegen

Kommentarer

Arbeidsgiver Skapa konto Återfå lösenord
Logga in som arbeidsgiver